moeder, moeder de gans


Moeder de Gans is voor de meeste van ons bekend in de vorm van de sprookjes van Charles Perrault. Echter wat de meeste van ons nog niet weten is dat zelfs de beroemde componist Ravel gebruik maakte van de sprookjes van Moeder de Gans voor enkele van zijn wereldberoemde composities en dat er ook een oude uit 1740 daterende herberg in Teuven (B) bestaat die de naam Moeder de Gans draagt.

In de periode van de romantiek heerste er in Europa grote belangstelling voor volkscultuur. Componisten en musici trokken naar het platteland en verzamelden volksliederen en dansen. Taalkundigen en schrijvers deden hetzelfde met de mondeling overgeleverde oude verhalen. Er verschenen bundels met sprookjes en collecties met volksliederen. De eerste bekende sprookjesverzameling dateert al uit de zeventiende eeuw: Charles Perraults Contes de ma Mère l'Oye (Sprookjes van Moeder de Gans).

En het kon bijna niet anders of deze oude volksverhalen werden door componisten op muziek gezet, waarbij zij graag gebruik maakten van elementen uit de volksmuziek. Bijna alle grote componisten schreven in de tweede helft van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw een of meer composities gebaseerd op sprookjes. In Frankrijk zette o.a. Ravel enkele sprookjes uit deze bundel op muziek in Ma mère l'Oye.

De sprookjes van Moeder de Gans zijn inmiddels door psychoanalytici uiteen gerafeld tot fundamentele menselijke waarden en conflicten van alle tijden.

Herberg Moeder de Gans zelf is een restaurant- café, gelegen aan het pittoreske dorpspleintje van Teuven in de Belgische Voerstreek.
De gerechten zijn huisgemaakt en bestaan veelal uit ambachtelijke en biologische producten van boeren en ambachtslieden uit de streek.

De herberg biedt ook diverse arrangementen aan, die aan uw vrije dag of vakantie een plezierige invulling kunnen geven. Van een bezoek aan een ambachtelijk bedrijf in de streek tot een trappistenbier proeftocht in de natuur. Voor de wandelaar is er zelfs een natuurspel in de vorm van een ganzenbord voorhanden, met de mogelijkheid om de natuurlijke rijkdom van de Voerstreek op een verantwoordelijke manier te ontdekken.

Vanwege het romantische en sprookjesachtige karakter van de herberg is ze dus "Bij Moeder de Gans" ("Chez ma mère l'Oye") genoemd.
Wij nemen u onder onze vleugels!!

Indien u meer info wenst over de herberg zelf kunt u een bezoek brengen aan de zeer uitgebreide website van Moeder de Gans via deze link.

Moeder de Gans
 

(c) Copyright 2014 Moeder de Gans

© 1993-2017 Moeder de Gans - Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid